Radiologie si imagistica

Laborator de Radiologie și Imagistică Medicală

L

aboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Ambulatoriului Integrat oferă servicii de:
• Radiologie convențională pe 2 aparate digitalizate
• Senologie (mamografie și ecografie mamară) cu mamograf digital
• Tomografie computerizată (CT)
• Osteodensiometrie – DEXA
• Ecografie

Laboratorul nostru s-a dezvoltat în ultimii ani, fiind dotat cu aparatură de ultimă generație, cabinetele au fost modernizate, există fișier pentru înregistrarea pacienților și eliberarea rezultatelor dedicat secției. A fost acgiziționat și un sistem PACS nou, iar activitatea de radiologie convențională este digitalizată.

Laboratorul este certificat ISO 90001:2015 și se află în relație contractuală cu CAS Cluj, deservind întreaga populație a județului nostru, dar și județele limitrofe.

Investigațiile se efectuează în regim de decontare CAS, În limita fondurilor alocate lunar, în cadrul internărilor de zi sau contra cost. Rezultatele examinarilor se eliberează, în majoritatea cazurilor, în aceeați zi.

Pentru a evita timpul pierdut, puteţi folosi formularul de PROGRAMĂRI ON-LINE

shadow

Aparatura din dotare - Radiologie

TARIFE SERVICII RADIOLOGICE

Radiologie convențională pe 2 aparate digitalizate:
• Aparat de radioscopie și radiografie Siemens Luminos RF Classic
• Aparat de radiografie Temco GRX-01
Aparatul de Rx digitalizat cu două posturi Siemens Luminos RF Classic are o mare acuratețe a imaginilor și foarte bun contrast al filmelor realizate. El poate fi folosit cu succes pentru investigații la nivelul întregului schelet osos, dar și pentru investigații ale aparatelor respirator, gastrointestinal, cardiovascular și urogenital.
Avantajele radiologiei digitalizate sunt reprezentate de:
– expunerea la un nivel scăzut de radiații (care nu influențează calitatea radiografiei) – rezoluția și contrastul excepționale
– timpul redus necesar obținerii rezultatului investigației
– posibilitatea stocării și transferului mult mai rapid al imaginilor.
– informațiile (imaginile) sunt transmise on-line către ceilalți medici specialiști, acestia din urmă putând studia radiografia în timp real
– pacientul primește imaginile pe suport DVD și le poate folosi la nevoie și în alte unități medicale.


Senologie:
• Mamograf digital Hologic Selenia Dimensions 2D
• Ecograf Mindray DC-8 EXP
Mamografia este principala tehnică imagistică, neinvazivă, nedureroasă, specifică pentru iradierea glandei mamare, care utilizează doze reduse de radiații X în vederea detecției precoce a cancerului de sân, folosita pe scară largă pentru screening-ul cancerului mamar.
Examinarea este de preferat a se efectua în prima perioadă a ciclului menstrual pentru a evita disconfortul datorat compresiunii în perioada premenstruală când există un edem glandular fiziologic.

Osteodensiometrie – DEXA
• Osteodensiometru General Electric Prodigy Pro
Osteodensiometrul de ultimă generație permite măsurarea densității minerale osoase și stabilirea diagnosticului de osteoporoză.
Osteodensiometrul permite și determinarea compoziției corporale, importantă pentru aprecierea corectă a stării de nutriție și monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriționale, precum și elaborarea unor indicații terapeutice adecvate.

Computer tomograf (CT)
• CT – Siemens Somatom Scope

Comparativ cu alte tipuri de analize, scanarea computer tomografică (CT)
oferă o mai mare claritate și prezintă detalii în baza cărora medicii radiologi pot diagnostica afecțiuni existente la nivelul organelor interne (plămani, ficat, pancreas, splină, rinichi), oaselor, țesuturilor moi (mușchi, articulații) și a vaselor de sânge.
Substanțele de contrast au un rol esențial în tomografierea computeriazată, administrarea lor per os (pe gură) sau intravascular determină mărirea contrastului natural al vaselor sangvine și al organelor interne, ceea ce au drept rezultat posibilitatea stabilirii unui diagnostic corect.


Ecografie
• Ecograf Samsung RS 85
• Ecograf H 60

Ecografia este o metodă imagistică de investigație ce permite explorarea organismului cu ajutorul ultrasunetelor.
Ecografia este o investigație imagistică neinvazivă, nu iradiază (se poate utiliza atât la copii cât și la femei însarcinate), nu este nocivă și are costuri reduse față de alte examinări imagistice.

Echipa medicala - Radiologie

Echipa medicala - Ecografie

Radiologie si imagistica