Mamografia
Mamografia presupune radiografierea glandei mamare utilizând doze reduse de raze X, in mod strict controlat, mai ales la aparatele digitale moderne de care institutia noastra dispune in prezent.
Este principala metoda utilizata în diagnosticul leziunilor mamare (scurgeri mamelonare, noduli mamari palpabili, mastodinie, retractie tegumentara) si singura tehnica imagistica folosita la nivel global pentru screening-ul cancerului de sân.
Ca tehnica, mamografie este proiectia suprapusa a tuturor imaginilor date de elementele constitutive ale sânului, astfel clasificarea aspectului mamografic al unui san ce este acceptata la nivel global este cea publicata de The American College of Radiology, în The Breast Imaging Reporting and Data System (ACR, BI-RADS), care descrie patru tipuri de sân normal, numerotate 1-4, cu cat acest numar creste cu atat acuratetea mamografiei scade:
•Predominat adipos (< 25% tesut glandular) = ACR 1
•Glandular dispersat (25% – 50% tesut glandular) = ACR 2
•Heterogen dens (51% – 75% tesut glandular) = ACR 3
•Intens dens (> 75% tesut glandular) = ACR 4
Important de mentionat ca mamografia nu poate detecta toate tipurile de cancere, acuratetea acesteia fiind de aproximativ 90%, mai buna intr-un san cu mai mult tesut adipos decat intr-unul cu mult parenchim glandular (alb), de accea uneori este indicata ecografia mamara ca tehnica complementara la ajungerea unui diagnostic cat mai precis.
Mamografia standard presupune cate doua incidente bidimensionale a fiecarui san.
Indicatii
– Peste varsta de 40 de ani ca metoda de screening, pentru depistarea cancerului mamar, unde se recomanda examen mamografic anual.
Sub 40 de ani examinarea de prima intentie este ecografia mamara care se completeaza cu mamografie in unele situatii particulare care ajuta la stabilirea unui diagnostic precis.
Riscuri:
Dupa efectuarea mamografiei unde se comprima sanul pana la un punct in care detectia leziunilor mamare sa fie cat mai precisa poate aparea un minim discomfort de scurta durata.
Mamografia nu este contraindicatie absoluta in sarcina deoarece cantitatea de radiatii este mica si focusata asupra tesutului mamar deci nu ajunge la alte zone din corp, dar trebuie avut in vedere alte tehnici de evaluare a sanului de prima intentie daca este posibil. In caz contrar se poate efectua mamografia cu protectia corespunzatoarea impotriva radiatiilor.
REZONANTA MAGNETICA (RM) pe aparatul Siemens Magnetom Altea syngo MR XA31 (1,5 tesla)
Examinarea RM se efectuează cu echipament specializat, fara producerea de raze X (metoda neiradianta) ce utilizează un câmp magnetic constant de intensitate crescută și câmpuri magnetice locale cu caracteristici ce se modifică rapid, respectiv energii de radiofrecvență, cu rolul de a obține prin intermediul unui computer imagini ale structurilor anatomice ale corpului.
Explorarea RM poate fi utilizata pentru diverse regiuni (cap, gat, abdomen, pelvis, articulatii), cu obtinerea de imagini multiplanare, cu un bun contrast tisular. Pentru unele examinari este utila administrarea de contrast intravenos pentru imbunatatirea contrastului natural al structurilor anatomice. Imaginile obtinute ofera informatii utile pentru stabilirea unei game largi de diagnostice. O examinare RM dureaza in medie 20-90 de minute, in functie de regiunea de examinat.
Radiologie convențională pe 2 aparate digitalizate:
Aparatul de radioscopie și radiografie Siemens Luminos dRFMax are o mare acuratețe a imaginilor și foarte bun contrast al radiografiilor realizate. El poate fi folosit cu succes pentru investigații la nivelul întregului schelet osos, dar și pentru investigații ale aparatelor respirator, gastrointestinal (Bariu pasaj), cardiovascular și urogenital.
Aparatul de radiografie Siemens Ysio Max are posibilitatea examinarilor de segment scheletic intreg (membru inferior, coloanal vertebrala completa).
Avantajele radiologiei digitale sunt reprezentate de:
– expunerea la un nivel scăzut de radiații (care nu influențează calitatea radiografiei) – rezoluția și contrastul excepționale
– timpul redus necesar obținerii rezultatului investigației
– posibilitatea stocării și transferului mult mai rapid al imaginilor.
– informațiile (imaginile) sunt transmise on-line către ceilalți medici specialiști, acestia din urmă putând studia radiografia în timp real
– pacientul primește imaginile pe suport CD și le poate folosi la nevoie și în alte unități medicale.
Senologie:
• Mamograf digital Hologic Selenia Dimensions 2D
• Ecograf Mindray DC-8 EXP
Mamografia este principala tehnică imagistică, neinvazivă, nedureroasă, specifică pentru iradierea glandei mamare, care utilizează doze reduse de radiații X în vederea detecției precoce a cancerului de sân, folosita pe scară largă pentru screening-ul cancerului mamar.
Examinarea este de preferat a se efectua în prima perioadă a ciclului menstrual pentru a evita disconfortul datorat compresiunii în perioada premenstruală când există un edem glandular fiziologic.
Osteodensiometrie – DEXA
• Osteodensiometru General Electric Prodigy Pro
Osteodensiometrul de ultimă generație permite măsurarea densității minerale osoase și stabilirea diagnosticului de osteoporoză.
Osteodensiometrul permite și determinarea compoziției corporale, importantă pentru aprecierea corectă a stării de nutriție și monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriționale, precum și elaborarea unor indicații terapeutice adecvate.
Computer tomograf (CT)
• CT – Siemens Somatom Scope
Comparativ cu alte tipuri de analize, scanarea computer tomografică (CT)
oferă o mai mare claritate și prezintă detalii în baza cărora medicii radiologi pot diagnostica afecțiuni existente la nivelul organelor interne (plămani, ficat, pancreas, splină, rinichi), oaselor, țesuturilor moi (mușchi, articulații) și a vaselor de sânge.
Substanțele de contrast au un rol esențial în tomografierea computeriazată, administrarea lor per os (pe gură) sau intravascular determină mărirea contrastului natural al vaselor sangvine și al organelor interne, ceea ce au drept rezultat posibilitatea stabilirii unui diagnostic corect.
Ecografie
• Ecograf Samsung RS 85
• Ecograf H 60
Ecografia este o metodă imagistică de investigație ce permite explorarea organismului cu ajutorul ultrasunetelor.
Ecografia este o investigație imagistică neinvazivă, nu iradiază (se poate utiliza atât la copii cât și la femei însarcinate), nu este nocivă și are costuri reduse față de alte examinări imagistice.