Recomandari COVID-19

Programările pentru analizele PCR SARS CoV-2 si IgG SARS CoV-2 cu plata se pot face online pe site-ul spitalului.
Prelevarea probelor pentru testare se efectuează de luni până vineri între orele 09:00-14:00 la Punctul de recoltare situat pe str. Iuliu Moldovan nr. 23 intrare principala.
Specimen recoltat: PCR SARS CoV-2-tampon nazofaringian/orofaringian și IgG SARS CoV-2-sânge venos.
Tarife: Începand cu data de 01.08.2020, tariful pentru PCR SARS CoV-2 este 350 lei si IgG SARS CoV-2: 100 lei. Plata se va face preferabil cu cardul bancar.
Pentru înregistrare pacientul adult va prezenta cartea de identitate sau pașapaportul iar pentru copii se va prezenta cerificatul de naștere sau pașaportul.
Pentru testul PCR SARS CoV-2 buletinele de analize medicale emise în limba română sau limba engleză se vor elibera în maxim 24 - 48 de ore de la prelevarea probelor, astfel:
- Rezultatele în limba română se vor descărca de pe site-ul spitalului pe baza codului primit la înregistrare sau se ridica în original de la Camera de Gardă a Spitalului, zilnic între orele 14-17
- Rezultatele în limba engleză se eliberează în original de la Camera de Gardă a Spitalului, zilnic între orele 14-17
Pentru testul IgG SARS CoV-2 buletinele de analize medicale sunt emise doar în limba română și se vor elibera în maxim 72 de ore lucrătoare de la prelevarea probelor, astfel:
- Rezultatele se vor descărca de pe site-ul spitalului pe baza codului primit la înregistrare;
sau
- eliberare în original de la Camera de Gardă a Spitalului, zilnic între orele 14-17
RT-PCR SARS-CoV-2

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri descoperite în anii 1960 care pot provoca boli, cum ar fi răceala comună, sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). În 2019 a fost identificat un nou coronavirus cunoscut acum sub numele de SARS-CoV-2 și care determină boala COVID-19.

Diagnosticul de laborator pentru cazurilor de COVID-19 se bazează pe detectarea unor secvențe ARN specifice cu ajutorul tehnicilor de biologie moleculară (rRT-PCR). Testarea se efectuează pe probe recoltate din tractul respirator superior.

Laboratorul spitalului dispune de o metodă rapidă automată de diagnosticare RT-PCR în timp real in vitro pentru detectarea directă a ARN-ului SARS-CoV-2 din exudate nazofaringiene și orofaringiene recoltate în mediu de transport. Rezultatele testărilor se elibereaza in 24 ore. Avem un număr de peste 7800 teste moleculare SARS CoV-2 efectuate în perioada februarie –mai 2020.

Anticorpi IgG SARS-COV-2

Laboratorul spitalului are capacitatea de a determina prezența anticorpilor IgG SARS-CoV-2 prin electrochemiluminiscență și tehnica ELISA. Anticorpii pot fi găsiți în sângele persoanelor care au trecut prin infecție și arată existența unui răspuns imun la infecție.

Cu toate acestea, aceste teste au limite privind specificitatea și sensibilitatea. Rezultatele testelor pentru anticorpi nu trebuie utilizate pentru a diagnostica infecția activă SARS-CoV-2. De obicei, durează 1 până la 3 săptămâni de la debutul infecției cu SARS-CoV-2 pentru ca anticorpii să apară; în unele cazuri poate dura mai mult pentru a apariția anticorpilor. În funcție de momentul în care cineva a fost infectat și de momentul testării, este posibil ca testul să nu găsească anticorpi chiar în cazul unei infecții active.

La ora actuală nu șe știe dacă anticorpii care rezultă din infecția cu SARS-CoV-2 oferă imunitate față de o viitoare infecție. Dacă anticorpii oferă imunitate, nu se cunoaște ce titru sau cantitate de anticorpi ar fi protector sau durata pentru care va dura protecția.

shadow

Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct!

Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.


Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.


Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.


Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.


Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.


Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”
În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.


Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
Transmiterea virușilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.


Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d


Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.


Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
Doar în cazul urgențelor sunați la 112 !


Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți !


Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.


Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.


Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.


Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.


Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.